tiistai 15. marraskuuta 2016

Veden vihat

Paula Havasteen Vihat-sarja sai tänä vuonna jatkoa kolmannella osalla "Veden vihat". Havaste yhdistää jälleen historiallisen maiseman, vanhaan kansanperinteeseen kuuluvat taiat ja uskomukset sekä vauhdikkaan seikkailun.

Edellisen kirjan lopussa tarinan tomera sankaritar Kertte joutui pakenemaan Tokholmista iskettyään puukolla pervoa kirkonmiestä. Kauppias ja merenkulkija Osmi pelasti Kerten laivaansa ja lupasi viedä tämän takaisin kotimaan rannalle.

"Veden vihat" alkaa vauhdikkaasti, kun merirosvot hyökkäävät Osmin laivan kimppuun. Hurjan taistelun jälkeen Osmi ja Kertte joutuvat Suomen rannikon sijaan pelastautumaan Osmin kotikylään Koluvaniin (muinaista Viroa, jos oikein ymmärsin).

Osmin kotona matkan ryvettämällä Kertellä on vastassaan mustasukkainen Pärn. Pärnillä tosin on piilopirtissä myös nainen ja pari lasta, joista Osmi puolestaan on kateellinen. Kertteä miesten suhde ei jaksaisi kiinnostaa; hän kaipaa takaisin omaan pirttiinsä turvallisen Larrin luokse.

Jännitystä ja toimintaa "Veden vihoissa" oli mielestäni juuri sopivasti; pari hurjaa kohtausta tekivät väkivallan uhan todelliseksi, mutta pääosin lukija ehtii ihmetellä menneen ajan markkinoita ja arjen omituisuuksia. Havaste osaa kertoa menneestä maailmasta kiinnostavasti eikä lainkaan puuduttavasti. Myös Havasteen luomat hahmot ja ihmissuhdekuviot tarjoavat pähkäiltävää. Arvasin muuten Kerten lapsen sukupuolen paljon ennen synnytystä! :D

En osaa nyt muuta kuin kehua "Veden vihoja". Tämä saattaa hyvinkin olla suosikkini Havasteen tähänastisesta tuotannosta. Sivut kääntyivät joutuisasti ja Kertteen ihastuin persoonana entistä kovemmin. Aiemmin tämä ihanan nokkela ja voimakastahtoinen sankaritar on välillä toiminut typerästi; esimerkiksi Arimon kanssa sählääminen sai minut kurtistelemaan kulmiani paheksuvasti. "Veden vihoissa" Kertte on oppinut virhearvioinneistaan ja käyttäytyi nyt koko ajan "järkevästi". Edelleen Kertte oli tietysti ylpeä, ovela ja halukas pärjäämään omillaan miesten maailmassa. Lisäksi Kertte on aina ollut valmis auttamaan onnettomia ihmisiä - olivat nämä sitten eläviä tai vainajia.

"Veden vihat" löytyi kirjastosta todella hyvään aikaan. Tajusin nimittäin suureksi häpeäkseni, että mainostan blogissa jatkuvasti lähinnä ulkomaalaisia, yleensä vielä englanninkielisiä kirjoja. Ruokakaupassa yritän aina valita Suomessa valmistettuja tuotteita, vaikka hinta olisikin vähän korkeampi. On sitten aika tekopyhää tukea vain ulkomaalaisia tarinankertojia! En aio boikotoida jatkossa näitä englanninkielisiä seikkailuja (isohko tilaus saapui juuri useammassa eri erässä...) mutta aion ehdottomasti tutkia enemmän myös kotimaisia (fantasia)teoksia! Tällä hetkellä, jos joku hyökkäisi kimppuuni keskellä yötä ja tivaisi hyviä suomalaisia kirjailijoita, en varmaan äkkiseltään osaisi änkyttää kuin Kaari Utrion ja Mauri Kunnaksen! (Ja nyt tietysti muistaisin myös Havasteen, joka on ehdottomasti lempikirjailijoitani...) O.O

Havasteen seuraavaa mestariteosta odotellessani aion nyt siis ujuttaa englanninkielisten halpispokkarien lomaan muitakin suomalaisen mielikuvituksen helmiä, koska kyllä mekin osaamme kirjoittaa jännittäviä tarinoita! ^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti