tiistai 29. syyskuuta 2015

Gregor ja salaisuuksien merkit

Suzanne Collins osui minun (ja varmaan monen muunkin) silmiin Nälkäpeli-trilogiallaan. Nälkäpelit on luettu (ja leffojakin katsottu) ja näin äkkiä mainittakoon, että pidin kirjoista kovasti.

Nyt ei kuitenkaan ole aikaa jaaritella niin kaukaisesta menneisyydestä, vaan saman kirjailijan Alismaan tarinat -sarjasta, jonka neljännen osan löysin juuri kirjastosta. Sarjan päähenkilö Gregor on pari vuotta nuorempi kuin teinisankarit, joiden seikkailuja yleensä tykkään seurata. Hän elää perheensä kanssa aivan tavallisessa nykyajan maailmassa, paitsi että pyykkituvasta löytyy ensimmäisessä kirjassa reikä tavallisen maailman alapuolella piilottelevaan Alismaahan, jota kansoittavat muun muassa jättiläisrotat, -lepakot ja -torakat. Alismaan ihmiset ovat kalpeita ja violettisilmäisiä ja heitä hallitsee - tietysti - Gregorin ikäinen prinsessa Luxa. Jonkinlaista romanssia olen tässä odotellut, mutta onneksi ja valitettavasti kyseessä ei ole sellainen todella omaperäinen "teini-ihminen rakastuu yliluonnolliseen olentoon" -juoni. Sarjassa pääpaino on siinä itse seikkailussa oudossa ympäristössä mielikuvituksellisten olentojen kanssa.

Tässä Alismaan tarinoiden neljännessä osassa seikkailu lähtee hiirten, eli "nakertajien" yhteiskuntien kohtaamista salaperäisistä vaaroista, joita sankarimme Gregor lähtee kuningatar Luxan kanssa selvittämään. "Gregor ja salaisuuksien merkit" on sarjan aiempien osien tapaan vauhdikas ja kevyesti luettava nuorten fantasiaseikkailu.

Kirja loppui, mutta tarina jäi kesken. Seuraava osa ilmestyy (suomeksi) joskus ensi vuoden puolella. Kirjasarjojen huono puoli on juuri siinä, että jos niitä alkaa lukea pian ilmestymisen jälkeen, joutuu odottamaan kärsimättömästi seuraavaa osaa. Jos taas odottaa, että joku pitkä kirjasarja ilmestyy viimeistä osaa myöten, ärsyttää, kun kaikki muut ovat jo lukeneet sarjaa ja itse on vielä ihan pihalla. Lisäksi niiden alkupään kirjojen löytäminen kirjastosta voi olla työlästä muutaman vuoden päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti