keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Kuura

Elina Pitkäkankaan keväällä ilmestynyt "Kuura" on ainakin blogien perusteella lumonnut lukijansa. Nyt sain viimein lainattua tämän kirjastosta ja raivattua tilaa lukulistaani ja pääsin selvittämään, että mistä tässä nyt oikein on kyse.

Teini-ikäiset ystävykset Inka ja Aaron elävät Kuurankerossa, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Turusta. Maailma näyttää muuten tutulta nykyajalta, mutta ihmiskuntaa on jo sukupolvien ajan vaivannut ihmissusivirus. Tämän vuoksi Kuurankero ja muut kaupungit on ympäröity muureilla, joita vartioidaan erityisen tarkkaan aina täyden kuun aikaan. Asukkailta otetaan myös verinäytteitä ahkerasti, jotta viruksen kantajat eivät pääse livahtamaan kaupunkeihin. (Virus näkyy siis verikokeissa.)

Inka joutuu tekemisiin ihmissusien kanssa, kun hänen villiintynyt pikkuveljensä joutuu onnettomuuteen. Ihmissusia pidetään tunteettomina, verenhimoisina petoina, mutta pian Inka ja Aaron alkavat epäillä tätä käsitystä. Varsinkin tunnettu pelimies Aaron saa huomata, että päivänvalossa ihmissusityttö näyttää oikein suloiselta.

Johtui ehkä "Kuuran" saamasta suosiosta, että lähestyin tätä kirjaa todella epäluuloisella "mikä tämä nyt on olevinaan" -asenteella. Valmistauduin tuhahtelemaan, pyörittelemään silmiäni ja julistamaan lopuksi ylimielisesti: "Tämä nyt oli niin nähty!"

Toisin kävi ja nyt yritän keksiä, miten kuvailisin tuntemuksiani. "Kuura" teki vaikutuksen, sillä huolimatta ihmissusikirjojen runsaasta tarjonnasta, Pitkäkangas onnistui kirjoittamaan jotain ihan omaa. Muurien suojaamat kaupungit toivat mieleeni jotkut zombileffat ja -sarjat. Parasta kirjassa olivat kuitenkin hahmot. Pitkäkangas ei nimittäin kirjoittanut mitään suomalaista versiota Bellasta ja Edwardista, vaan hahmot kuulostivat kaikkine puutteineen todella aidoilta. Inka erityisesti onnistui herättämään sekä myötätuntoa että paheksuntaa ja hänen teinimäisen hätäiset päätöksensä ja toimensa aiheuttivat mahtavia käänteitä.

Hyvä fantasianlukija, jos et ole vielä lukenut "Kuuraa", korjaa tilanne mahdollisimman nopeasti. Minä jään nyt odottamaan niitä luvattuja jatko-osia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti