torstai 21. syyskuuta 2017

The Diabolic

Vaihtelu virkistää, niin kuluneelta kuin tuo toteamus kuulostaakin. Kirjastosta mukaani tarttui hetken mielijohteesta S. J. Kincaidin nuorten scifiseikkailu "The Diabolic".

Tapahtumat sijoittuvat kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on siirtynyt asumaan avaruudessa. Ulkonäköä on mahdollista muokata mielensä mukaan. Palvelijoina ei käytetä oikeita ihmisiä, vaan erilaisiin tarkoituksiin valmistetaan koeputkissa työntekijöitä, joilla ei ole omaa tahtoa. Koiratappelut ovat historiaa ja yläluokka tilaa geenimuunneltuja petoja taistelemaan kuolemaan asti.

Futuristisesta teknologiasta huolimatta tieteiden opiskelu on kiellettyä. Älykkäät koneet huolehtivat itse korjaus- ja huoltotöistä, joten ihmisten ei tarvitse ymmärtää teknologiasta mitään. Neuroottinen keisari pelkää liian oppineiden alamaisten aiheuttavan ongelmia, joten kaikkien tulee keskittyä vain uskonnollisiin oppeihin.

Tarinan sankaritar Nemesis, on Diabolic, henkivartijaksi kasvatettu ja ohjelmoitu voimakas ja agressiivinen humanoidi, joka leimautuu suojeltavaansa ja on hengenvaarallinen kaikille muille.

Nemesiksen suojeltava on Sidonia, varomattoman ja liian äänekkään aatelismiehen tytär. Kun isä julistaa mielipiteitään taas liian kovaa, keisari vaatii Sidonian luokseen. Nemesis ottaa kuitenkin Sidonian paikan, mikä on helppoa, kun ulkonäköä muokataan jatkuvasti muodin mukaan ja monet sosiaaliset tilaisuudetkin hoidetaan virtuaalisesti avatarien välityksellä.

Keisarin tukikohdassa Nemesis kohtaa joukon kieroja, vallanhimoisia, julmia ja mahdollisesti täysin hulluja aatelisia. Keisarin äiti on murhannut omia lapsiaan istuttaakseen oikean pojan valtaistuimelle ja keisari turvautuu nyt oveliin temppuihin suojautuakseen salamurhaajilta. Hallitsijaperhe on siis varsin ihanasti sekaisin ja Nemesis joutuu keskelle tätä juonittelua.

En ole "Nälkäpelin" jälkeen tainnut lämmetä kunnolla oikein millekään nuorten scifi/dystopiakirjalle - Lauren Oliverin "Delirium" ja Veronica Rossin "Paljaan taivaan alla" olivat kyllä hyviä - mutta "The Diabolicissa" oli potkua.

Nemesistä verrattiin kannessa Katnissiin ja Celaenaan. En ole jälkimmäiseen vielä ehtinyt tutustua, mutta ensimmäistä hän kyllä muistutti toiminnoissaan. Nemesiksen elämäkin on yhtä vauhdikasta ja vaarallista kuin Katnissin ja mukana on tietysti myös odottamaton ihastus. (Lukijana tajusin kyllä jo aiemmin, ettei kyseinen kaveri ollut aivan sitä miltä aluksi vaikutti.)

Kilpailu tässä genressä on kova, joten jää nähtäväksi, nouseeko viime vuonna ilmestynyt "The Diabolic" massan keskeltä isommaksi suosikiksi. Koen olevani huono arvioimaan tällaisia kirjoja, mutta ainakin tästä saisi komean elokuvan! Lisäksi pääpari oli mielestäni sekä fiksu että suloinen ^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti