keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Three Dark Crowns

Olen jo jonkin aikaa kärsinyt asenneongelmasta nuorille suunnattujen fantasiakirjojen kanssa; rakastan siirappista highschool-draamaa sisältäviä nuorten hömppäkirjoja, mutta fantasian suhteen ennakko-oletukseni on aina, että tarina on epäuskottava ja höttöinen.

Kendare Blaken "Three Dark Crowns" aloittaa sarjan kolmoskuningattarista, jotka asuvat mystisellä saarella, jonka väellä on taikavoimia. Kolmostytöt kasvatetaan erillään, omaa taikakykyään vastaavassa yhteisössä, jotta he eivät kiintyisi toisiinsa. Kun kuningattaret täyttävät kuusitoista vuotta, heidän täytyy tappaa sisarensa. Jäljelle jäänyt, eli vahvin sisarista, on uusi kuningatar, joka vuorostaan synnyttää aikanaan kolmoset.

Löysin tämän nuortenfantasian ihan sattumalta kirjaston valikoimasta ja kirjan ajatus kuulosti vuoroin äärimmäisen kiinnostavalta ja vuoroin todella typerältä. "Kolme tyttöä, joiden täytyy tappaa sisarensa. Öö... siis miksi heidän täytyy tappaa sisarensa? No, koska se kuulostaa tosi hurjalta!"

En olisi uskaltanut käyttää rahaa ya fantasiaan, mutta kun kerran kirjastosta löytyi, päätin kokeilla. Tungin ylimielisen asenteeni tyynyn alle piiloon ja itse asiassa pidin kirjasta enemmän kuin yhdestäkään genren kirjasta pitkään aikaan.

Nuorista kuningattarista Mirabella on ylivoimaisesti voimakkain kyvyssään ja papittaret ovat jo päättäneet keskenään, että hänestä pitäisi tulla seuraava hallitsija. Katharine ja Arsinoe vaikuttavat olevan lähes kyvyttömiä. Myrkyttäjien luona kasvanut Katharine ei tunnu kestävän kuin kaikkein heikoimpia myrkkyjä ja naturalisti Arsinoe ei onnistu kutsumaan itselleen eläinkumppania tai edes houkuttelemaan kukkia kukkimaan. Mirabellan ongelma vain on se, ettei hän halua tappaa ketään. 

Papittarilla on hienoja ideoita lempeän Mirabellan nostamiseksi valtaistuimelle, mutta Katherinen ja Arsinoen lähipiiri keksii omia, ei niin hyväksyttyjä apukeinoja tytöilleen.

Tietysti mukana oli myös komeita poikia ;)

Viihdyin kirjan parissa hyvin; odotin innolla, kuka kuolee ja miten vai selviävätkö kaikki. (Viimeinen vaihtoehto vaikutti aika todennäköiseltä, koska kyseessä oli nuortenkirja eikä Game of Thrones.) Yksi komeista pojista onnistui yllättämään täysin enkä taida vieläkään ymmärtää, että mitä ihmettä siinä oikein tapahtui ja MIKSI. Tämän lisäksi lopussa tuli hurja paljastus, jota ehkä olisi pitänyt osata odottaa, mutta minulla ei kyllä ollut minkäänlaista ennakkoaavistusta.

Toivottavasti kirjasto hankkii jatko-osatkin, koska kiinnostuin tarinasta kunnolla ja tässä ensimmäisessä kirjassa alettiin vasta päästä vauhtiin. Suosittelen. ^^

"Three Dark Crowns" teki niin hyvän vaikutuksen, että aloin miettiä, uskaltaisinko tutustua Sarah J. Maasin hypetettyihin kirjoihin...


2 kommenttia:

 1. Minulla on kirjailijalta Lasipalatsi niminen kirja parhaillaan luvussa.
  Lukemasi kirja kuulostaa aika erikoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan maailma oli tosiaan virkistävän erikoinen ^^

   Poista