perjantai 27. huhtikuuta 2018

Magician

Raymond E Feistin teokset tuntuvat kuuluvan jo fantasiakirjallisuuden klassikoihin, joten luonnollisesti minun oli pakko selvittää, mistä näissä sarjoissa oikein on kyse. "Magician" on ensimmäisen, Riftwar-nimisen sarjan avausosa. Pönäkkyyden vuoksi tämä ensimmäinen kirja on jaettu kahtia ja teos "Magician" sisältää kirjat "Magician: Apprentice" ja "Magician: Master".

Tarina kertoo orpopoika Pugista, joka pääsee herttuan hovivelhon oppipojaksi. Varsinainen seikkailu alkaa, kun Pugin keskiaikaiselta näyttävään maailmaan saapuu sotaisia valloittajia toisesta ulottuvuudesta.

Maailmanrakennuksesta annan "Magicianille" täydet pisteet; suhtauduin aluksi hieman epäluuloisesti tällaiseen vieraita ulottuvuuksia sisältävään soppaan, mutta lopputulos oli kiehtova eikä mitenkään sekava tai "älytön".

Jotenkin tarina hahmoineen toi minulle jatkuvasti mieleen "Tarun sormusten herrasta". Rohkeita ja reippaita prinssejä, kauniita ja jaloja haltioita, avuliaita kääpiöitä, viisaita, parrakkaita ja hieman salaperäisiä vanhoja velhoja... Hahmot olivat ehkä turhankin yksinkertaisia sankareita verrattuna tänä päivänä suosittuihin antisankareihin.

Oikeastaan moitin Feistiä kuitenkin vain naishahmojen puutteesta. Tarinan muutaman nuoren neidon tehtävä oli vain hämmentää rohkeiden sankareiden ajatuksia kauneudellaan ja pienellä oikuttelulla sekä tulla pelastetuksi.

Kokonaisuutena voin suositella fantasian ystäville "Magiciania". Väitän, että tässä on maailma, joka kestää aikaa ja jaksaa innostaa lukijoita kaikkien uusien fantasiakirjojen lomassa. Suunnitelmissani on jatkaa Feistin kirjojen parissa. (Niitä on paljon!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti