lauantai 12. toukokuuta 2018

Viimeinen valtakunta

Brandon Sandersonin laaja tuotanto on ollut lukulistalla jo pitkään. Stormlight Archives -sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa ovatkin jo ehtineet valloittaa minut täysin ja nyt ehdin vihdoin tutustua Usvasyntyinen -sarjan ensimmäiseen osaan "Viimeinen valtakunta". (Kirja on käännetty suomeksi, joten se oli helposti saatavilla kirjastosta.)

Maailma on jatkuvan tuhkasateen tuhrima, joten värikkäät kukat ja vihreät kasvit ovat ihmisten mielestä satujen höpinöitä. Väestö on jaettu aatelisiin, jotka nauttivat jumalaa vastaavan Lordihallitsijan suosiosta, sekä skaaorjiin, joita kohdellaan julmemmin kuin eläimiä. Skaaväestön joukossa kytee kuitenkin kapinahenki, kun liian monesti potkitut alkavat kyseenalaistaa Lordihallitsijan jumaluuden.

Sanderson osaa totisesti kehittää kiehtovia ja omaperäisiä maailmoja. Metalleihin perustuva taikasysteemi oli kiva ja erityisesti kandroista ja inkvisiittoreista annan täydet pisteet.

Hahmojen suhteen mentiin mielestäni aika perinteisellä, ehkä enemmän nuortenkirjaan sopivalla mallilla. Tästä huolimatta Vinia ja Kelsieria oli hauska seurata ja se välttämätön romanssinpoikanen sopi kuvioon ihan söpösti. Ja se Kelsierin nerokkaan juonen loppuhuipennus oli suorastaan tyrmäävä!

"Viimeinen valtakunta" oli selvästi yksinkertaisempi ja helppolukuisempi kuin tuo aiemmin mainitsemani Stormlight Archives -sarja, joten uskallan suositella tätä sellaisillekin, jotka eivät jaksa keskittyä niihin kaikkein paksuimpiin fantasiamötiköihin. Vauhdikkuudesta ja aika suoraviivaisesta juonesta huolimatta uskoisin kuitenkin myös niiden raskaampien fantasiakirjojen ystävien viihtyvän. (Itse asiassa todella vaikea sanoa, onko tämä nyt nuorten vai aikuisten fantasiaa.)

Pitää ehdottomasti lukea seuraavatkin osat ^^


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti