torstai 7. heinäkuuta 2016

The Way of Shadows

Goodreadsin suosituksen yllyttämänä intouduin tilaamaan itselleni Brent Weeksin fantasiaromaanin "The Way of Shadows".

Katupoika Azothin ainoa keino pelastaa itsensä ja ystävänsä on päästä kaupungin maineikkaimman salamurhaajan Durzo Blintin oppipojaksi. Blint ei kuitenkaan ole halukas opettamaan Azothille taitojaan ja kamalia asioita tapahtuu ennen kuin Azoth ansaitsee paikkansa oppipoikana.

Elämä salamurhaajan oppipoikana ei sekään ole helppoa, vaan Azoth joutuu koville niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tuntemattoman elämän vieminen ei ole niin yksinkertaista, kuin Azoth ehkä kuvitteli.

Kaduilla kasvanut Azoth joutuu omaksumaan kokonaan uuden henkilöllisyyden köyhänä pikkuaatelisena Kylarina. Kauneudestaan kuuluisa, nyt jo varsinaisesta asiakaspalvelusta vetäytynyt, kurtisaanien valtiatar Gwinvere opettaa Kylarille niin lukutaitoa kuin yhteiskuntaoppiakin.

Mahtava kirja! Valtaa pitävien juonittelut ja Kylarin kohtaamat haasteet takasivat sen, ettei tätä lukiessa tullut tylsää. Pitkin kirjaa paljastui kaikkea yllättävää ja hahmojen hengen puolesta sai pelätä ihan oikeasti. Lisäksi Weeks on osannut luoda niin sympaattisia hahmoja, että heidän kohtalostaan jaksaa kiinnostua ja välittää.

Pidin Weeksin tyylistä käsitellä väkivaltaa; hahmoja pahoinpidellään ja tapetaan, mutta Weeks ei mässäile yksityiskohdilla ällöttävästi. Tästä "siisteydestä" huolimatta Weeks onnistui luomaan todella ällöttävän pahiksen kiusaamaan tarinan sankareita. Sadistisempaa tyyppiä saa etsiä! O.O

Ihastuin erityisesti siitä, että jännityksen lisäksi "The Way of Shadows" tarjoaa myös huumoria. Hahmot osaavat soittaa suutaan ja laukoa valloittavia kommentteja. Ja voi millainen kuningas tässä maassa on! Meinasin tukehtua, kun höperö kruunupää keikisteli pakarat paljaana valtaistuinsalissaan. (Blint oli piilottanut neulan valtaistuimen tyynyyn.)

Yllätyin siitä, miten hienosti Weeks oli ujuttanut romantiikkaa tähän suhteellisen julmaan fantasiamaailmaansa. Tällainen hömppäromaaneihin tympääntynyt ei voinut kuin huokailla ihastuksesta tässä kirjassa esiintyneille rakkaudentunnustuksille ^^

Saisinko seuraavan osan, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti