perjantai 22. heinäkuuta 2016

Vaarojen taival

Robert Jordanin Ajan Pyörä -sarja kuuluu fantasiakirjallisuuden klassikoihin. Olen joskus teininä lukenut sarjan pari ensimmäistä opusta, mutta sitten... aloin ilmeisesti lukea jotain muuta ja homma jäi kesken :P

Nyt päätin sivistää itseäni ja tartuin Ajan Pyörän ensimmäiseen osaan "Vaarojen taival" jälleen kerran. Muistikuvani ensimmäiseltä lukukerralta olivat liian hatarat, jotta olisin voinut iskeä ensimmäiseen lukemattomaan kirjaan.

Päähenkilö Rand al'Thor on isänsä kanssa hiljaisella maaseudulla elelevä poika, joka ystäviensä kanssa on pienestä asti haikaillut pienen kylän ulkopuolisen maailman tarjoamista seikkailuista.

Kylän rauha rikkoutuu kevätjuhlien kynnyksellä, kun lauma tarinoiden hirviöitä rynnistää paikalle etsimään kolmea tiettyä nuorukaista: Randia ja hänen kahta parasta ystäväänsä. Rand ystävineen joutuu pakenemaan yön selkään kahden muukalaisen, Moiraine Sedain ja tämän vartijan Lanin kanssa. Eikä kenelläkään ole aavistustakaan siitä, mitä Pimeyden valtias pojista oikein haluaa.

Miesten käyttämä taikuus on jo pitkään ollut saastunutta, joten ainoastaan naiset, Aes Sedai, pystyvät koskettamaan taikuutta tulematta hulluiksi. Silti myös naispuolisia taiankäyttäjiä pelätään ja jahdataan. Moiraine sisarineen saattaa olla ainoa, joka voi suojella Randia ja tämän ystäviä Pimeyden valtiaalta, mutta ihmisten ennakkoluulot vaikeuttavat joukkion matkaa.

"Vaarojen taival" on todellakin vasta pitkän matkan alku, joten kauhean kauas ei vielä päästy. Olen kauhean hätäinen ja kärsimätön lukija, mutta en silti pitkästynyt, vaikka Jordan ei älytöntä toimintaa ja taistelua viljellytkään. Matkan varrella sankarit tutustuvat jännittäviin historiallisiin paikkoihin ja kohtaavat muutakin ihmeellistä.

Sanoisin, että paikat olivat ehkä tämän tarinan parasta antia; ahmin kirjan sivuja samalla tavalla kuin maalaispojat uusia maisemia. Mielestäni myös Jordanin keksimät trollokit ovat hienoja; valtavia miehiä, joilla on suden kuono, nokka tai vastaava ja osalla vielä sorkat jaloissa.

PS. Muistin ensimmäiseltä lukukerralta parhaiten Baerlonin majatalon kylpyammeet ja sen, miten Rand sekosi askelissa joutuessaan tanssilattialla vastakkain Moirainen kanssa. Osaan todellakin keskittyä olennaiseen lukiessani :D

2 kommenttia:

  1. Hauskaa, että luit tämän kirjan :) Ja toivottavasti innostuit lukemaan lisää! Ajan pyörä kirjasarja on aina ollut lempikirjasarjani. Tykkäsin myös seikkailuista eri paikoissa. Lempihahmoni on Nynaeve. Hän on vahva ja osaava nainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, heti piti tarttua seuraavaan kirjaan ^^ Pidin Nynaevesta ja monista muistakin kirjan naisista; kotikylän emännistä varsinkin löytyi ihanan topakoita tapauksia

      Poista