tiistai 27. maaliskuuta 2018

Locke Lamoran valheet

Olen useampaankin otteeseen aikonut tarttua Scott Lynchin "Locke Lamoran valheet" -fantasiakirjaan, mutta jotenkin aina ajatellut, etten pitäisi tästä. "Veijariromaani" varasjoukkiosta ei kuulostanut yhtään minun kirjaltani...

"Locke Lamoran valheet" on kuitenkin saanut niin paljon positiivisia arvioita että lopulta minun oli pakko tyydyttää uteliaisuuteni. Jälleen kerran; onneksi tartuin suosittuun kirjaan ennakkoluuloista huolimatta.

Tarina kertoo Locke Lamoran vaiheista pienestä katupojasta pienen, mutta taitavan varasjoukkion johtajaksi. Tapahtumapaikkana on kuvitteellinen Camorr, joka kanavineen muistuttaa historiallista Venetsiaa. Camorrissa varkailla on tiukka nokkimisjärjestys, jonka huipulla on Capa Barsavi. Varkaiden ja aatelisten välillä vallitsee rauha, jonka rikkomisesta Capa rankaisee ankarasti.

Locken ongelmana on lapsesta asti ollut turhankin nerokas ja kekseliäs mieli yhdistettynä kunnianhimoon. Nyt hänen hieno huijausoperaationsa vaarantuu, kun kaupunkiin saapuu salaperäinen Harmaa Kuningas uhkailemaan Capa Barsavia.

Kirjaa aloitellessani minua häiritsi hieman se, miten kerronta hyppeli välillä ajassa edestakaisin. Ihastuin kuitenkin välittömästi Lockeen ja tarina tempaisi nopeasti mukaansa. "Locke Lamoran valheet" oli todella viihdyttävä yhdistelmä huumoria ja jännittäviä käänteitä. Locke-parka joutui moneen tiukkaan tilanteeseen ja useammin kuin kerran yllätyin siitä, miten tapahtumat etenivät.

Ärsyttävää, ettei sarjaa ole suomennettu enempää; kirjastosta löytyy vain pari kappaletta englanninkielistä jatko-osaa ja ne tuntuvat olevan ahkerassa käytössä. Haluaisin kovasti tietää, mitä Lockelle seuraavaksi tapahtuu ja haluan ehdottomasti tutustua siihen salaperäiseen naiseen, jolle Locke on menettänyt sydämensä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti