sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Omenmean vallanhaltija

Tuntuu, että luen pelkästään ulkomaalaista (amerikkalaista...) fantasiaa, joten ihan siitäkin syystä olen jo pitkään aikonut tutustua muun muassa Siiri Enorannan kirjoihin. Aloitin loogisesti ensimmäisestä teoksesta eli "Omenmean vallanhaltijasta". Jostain syystä tämän kirjan kannet teksteineen eivät ole ikinä jaksaneet herättää kiinnostustani. Olen aina kirjaan törmätessäni ajatellut, että enhän minä nyt tuollaista lue! Vampyyreja ja teini-ikäisten parisuhde- ja opiskeludraamaa sen olla pitää. Tuli kuitenkin pakottava tarve selvittää, että halusin tietää, mitä se Enoranta näin suomalaisena oikein kirjoittaa.

Jo muutaman sivun jälkeen ihmettelin, miksen ole lukenut tätä kirjaa aiemmin. Kirjan päähenkilö on kuvitteellisessa Omenmean maailmassa elävä 13-vuotias maalaistyttö Nezsandra, jonka paras ystävä on naapurimökissä asuva muutaman päivän nuorempi tyttö Ninir. Nez on kaksikosta se, joka keksii kaikkea ei aina niin kovin järkevää mutta sitäkin hauskempaa puuhaa. Yhtenä päivänä Nezin ideasta seuraakin Ninirin vakava loukkaantuminen. Pelastaakseen Ninirin Nez matkustaa muihin maailmoihin keräämään Ninirin parantamiseen tarvittavaa voimaa.

Mielestäni "Omenmean vallanhaltija" on jotenkin virkistävän sadunomainen fantasiaseikkailu. Veristen taisteluiden sijaan Nez kohtaa nuoremmillekin sopivia haasteita. Myös maailmat kuusijalkaisine hevosineen ja siivekkäine kettuineen sopisivat jonkin satukirjan sivuille.

Alun ihastuksen jälkeen taisin hieman kyllästyä näin viattomaan ja lapsenomaiseen seikkailuun. Luvut olivat lyhyitä ja teksti nopealukuista, mutta tuntui, että vieraiden maailmojen lukumäärä alkoi uuvuttaa, ja halusin vain saada tarinan äkkiä loppuun. (Jos haluaa seksiä ja väkivaltaa, ei kannata etsiä lukemista lastenosastolta...)

Sanoisin, että "Omenmean vallanhaltija" oli silti virkistävää vaihtelua siihen tavalliseen vampyyreja ja teinidraamaa sisältävään nuortenfantasiaan. ^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti