sunnuntai 15. marraskuuta 2015

The Glasswrights' Progress

Luin vuosia sitten Mindy L. Klaskyn fantasiaromaanin "The Glasswrights' Apprentice". Tällä välillä kirjaston hyllyjä on käännelty ja väännelty useampaankin otteeseen ja nyt ihan sattumalta osuin Klaskyn kirjojen kohdalle ja päätin jatkaa tätäkin sarjaa eteenpäin.

Sarjan sankaritar on siis teini-ikäinen Rani Trader. Sarjan ensimmäisessä osassa Ranin vanhemmat maksoivat isot rahat lasintekijöiden killalle, jotta Rani pääsisi oppitytöksi ja saisi näin paremman aseman yhteiskunnassa. Rani joutui kuitenkin pakenemaan kaduille, kun lasintekijöiden kilta lavastettiin syylliseksi kuninkaalliseen murhaan.

"The Glasswrights' Progress" jatkaa tarinaa kaksi vuotta siitä, kun edellinen kirja loppui. Lasintekijöiden killan jäsenistä suuri osa tapettiin, kun heitä luultiin pettureiksi ja murhaajiksi, ja nyt jäljelle jääneet piileskelevät huolimatta uuden kuninkaan Halaravillin vakuutteluista, että he ovat turvassa. Rani elää Halaravillin hovissa, mutta on päättänyt rakentaa kiltansa uudestaan.

Rani ei kuitenkaan tässä kirjassa ehdi pahemmin pohtia hajotetun kiltansa tulevaisuutta, sillä naapurivaltion kuningas Sin Hazar kokoaa lapsiarmeijaa ja suunnittelee Ranin kotimaan Morenian valloittamista. Prinssi Bashanorandin, kuningas Halaravillin velipuolen ja kuningas Sin Hazarin siskonpojan, ansiosta Rani päätyy keskelle lapsiarmeijaa.

"The Glasswrights' Progress" ei ole mitenkään raskas tai haastava luettava. Juoni kaikkine juonitteluineen piti minut mukavasti hereillä yövuorossa istuessa. Poikkeuksena oikein perinteiseen ja painavaan klassiseen fantasiaan päähenkilöt ovat nuoria (Rani 15 ja Halaravilli 17-vuotias). Lisäksi tarinasta puuttuvat lohikäärmeet, haltiat, lumotut aseet ja se ikivanha velho. Morenia ahneine salaseuroineen ja naapurivaltioineen olisi voinut olla ihan oikea maa pimeällä keskiajalla.

Ihmettelen vain sitä, miksi aikoinaan keskeytin sarjan lukemisen heti ensimmäisen osan jälkeen...

PS. Klasky käyttää niin hienoja sanoja, että yövuorossa lukiessani, vieressä oli koko ajan netin sanakirja valmiina auttamaan :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti