lauantai 20. tammikuuta 2018

And I Darken

Olen lukenut Kiersten Whitelta useammankin kirjan ja kiinnostuin heti, kun kuulin häneltä ilmestyneen "And I Darken" -nimisen nuorten fantasiakirjan. Sitten oli taas kauheasti kaikkea luettavaa ja asia jäi ja unohtui, kunnes nyt vihdoin muistin kirjan olemassaolon ja varasin sen kirjastosta.

En tiennyt kirjasta etukäteen muuta kuin genren ja kirjailijan ja olinkin yllättynyt, kun luvassa oli historiallista fantasiaa. (Tai oikeastaan ei sitä fantasiaa ehkä niinkään.) Eletään siis 1400-lukua hieman väritetyssä Euroopassa. Lada ja Radu ovat prinssin nuoremmat lapset, ruma, ärhäkkä tyttö ja hänen kaunis ja aivan liian pehmeä veljensä. Kumpikin on isän silmissä aika hyödytön otus ja heidät hylätäänkin viholliskansan joukkoon panttivangeiksi.

Lapset tutustuvat viholliskansan nuorimpaan prinssiin Mehmediin ja kasvavat aikuisten unohtamina tämän kanssa. Lada pelkää kuollakseen muuttuvansa heikoksi, unohdetuksi omaisuudeksi muiden naisten tavoin ja pyrkii sen vuoksi olemaan mahdollisimman agressiivinen ja käyttämään hyväksi kaikki mahdollisuudet harjoittaa taistelutaitojaan. Radu taas etsii itseään omaksumalla vihollisen uskonnon.

Tiedossa on sotia, kiellettyjä rakkaussuhteita ja juonittelua.

Kaikista tähän mennessä lukemistani Whiten kirjoista "And I Darken" pomppasi välittömästi suosikikseni. Lada ja Radu olivat hahmoina todella monipuolisia ja kiehtovia ja kirjan suhdekiemurat kuulostivat uskottavilta toisin kuin monen muun nuortenkirjan paperinohuiden hahmojen salamarakkaudet ja kolmiodraamat.

Joskus nuorten fantasiakirjan luettuani mietin, että haluaisin lukea tarinasta aikuisten version. "And I Darken" upposi minuun ihan tällaisena. Jatko-osan lukemiselle on pakko raivata tilaa lukulistalta, koska tilanne kirjan lopussa oli kutkuttava ^^ (Toivotaan, etteivät hienot käänteet lässähdä jatkossa!)

2 kommenttia:

  1. And I Darken on odotellut minulla hyllyssä jo piiitkän aikaa, en ymmärrä miten siihen ei tule tartuttua, kun se kuulostaa niin tykätyltä.. Ehkä lähiaikoina vihdoinkin saan sen käsiini :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan vetovoima tuntuu katoavan mystisesti heti kun se odottaa nätisti hyllyssä :D

      Poista