lauantai 13. tammikuuta 2018

Lasipalatsi

Sarah J Maasin "Throne of Glass" kuuluu niihin kirjoihin, joka on roikkunut lukulistallani ikuisuuden. Nyt kun saatiin oikein suomenkielinen käännös, minun oli pakko selvittää, mistä tässä hypetetyssä sarjassa on kyse.

Tiesin ennakkoon, että päähenkilö on teini-ikäinen mestarisalamurhaajatyttö, joka saa tilaisuuden päästä vapaaksi suorittamalla sirkustemppuja kuninkaalle.

Kärsin edelleen lievästä yliherkkyydestä nuorten fantasiakirjoja kohtaan ja tuntui, että kaikki negatiiviset ennakkoluuloni kohdistuivat nimenomaan "Lasipalatsiin". Valmistauduin tuhahtelemaan ja pyörittelemään silmiäni kaikelle, mitä Maas eteeni heittäisi.

Alku ei ollut lupaava; Celaena vaikutti aivan liian nuorelta hurjan salamurhaajan mainettaan ajatellen ja sitten tapaamme heti kättelyssä ah niin komean prinssi Dorianin ja - yllätys! - Celaenaa saattava ja vahtiva kapteeni Chaolkin on tarkemmin katsottuna ihan mukavan näköinen ilmestys. (Myös Chaol kuulosti minusta liian nuorelta asemaansa nähden.)

Olisin halunnut muokata tarinaa Celaenan ulkonäön osalta; olisin tehnyt sankarittaresta arkisen, jopa hieman ruman puoleisen. Dorianin vaatiman kylvetyksen jälkeen nätti elostelijaprinssi olisi voinut tippua hienolta valtaistuimeltaan ja kiljua kauhuissaan: "Eihän tilanne parantunut yhtään!" Pieni huumori piristää aina :P

Näitä paria heikkoutta lukuun ottamatta nautin "Lasipalatsista" yllättävän paljon. Se kolmiodraama nyt oli mitä oli - haluan kuitenkin kiihkeästi tietää, miten sen suhteen käy jatkossa. Synkemmät ja toiminnallisemmat juonenkäänteet ja arvoitukset kuitenkin viihdyttivät loppuun asti.

Lisäksi pidin siitä yksityiskohdasta, että Celaena osasi arvostaa tanssiaisia ja kauniita pukuja. Alan olla kurkkuani myöten täynnä sankarittaria, jotka eivät tunne oloaan mukavaksi muissa kuin kuluneissa housuissa leirinuotion ääressä. Miksei älykäs, taistelutaitoinen ja kaikin puolin vakavasti otettava hahmo saisi nauttia myös "tyttömäisistä" jutuista?

Maas teki niin positiivisen vaikutuksen "Lasipalatsilla", että ajattelin lukea enemmänkin hänen kirjojaan. Jää nähtäväksi, maltanko odottaa käännöstä ^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti