torstai 15. kesäkuuta 2017

The Glittering Court

Vampire Academy tutustutti minut alun perin Richelle Meadin kirjoihin ja näiden jälkeen olen lukenut Georgina Kinkaid -sarjan, josta myös pidin. Dark Swan -sarja on roikkunut lukulistallani sinnikkäästi jo jonkin aikaa, mutta tähän väliin tutustuin sitten Meadin uusimman sarjan Glittering Courtin samannimiseen avausosaan.

Nuori kreivitär pakenee tympeää sulhasehdokasta esiintymällä palvelijanaan ja liittymällä Glittering Courtiin. Glittering Court on liikeyritys, joka kouluttaa vanhan maailman näteistä rahvaantytöistä sivistyneitä edustusvaimoja meren takaisissa siirtokunnissa rikastuneille miehille. Vuoden koulutusjakson jälkeen tytöt matkustavat siirtokuntiin ja tapaavat erilaisissa tanssiaisissa ja illallisjuhlissa potentiaaliset aviomiehensä. Oikeastaan kyse on vähän niin kuin huutokaupasta, jossa myyntituotteena ovat kauniit nuoret naiset. Mitä kauniimpi ja taitavampi tyttö, sitä kovempi pohjahinta ja luonnollisesti myös kysyntä.

Olin etukäteen lukenut paljon negatiivisia arvioita tästä ja epäröin vähän, kannattaako tuhlata aikaa. Maailma oli uusi ja erilainen, mutta tyyli ja hahmokuviot aiemmista sarjoista tuttua Meadia.

Kreivitär, jonka pitäisi hurmata siirtokuntien rikkain ja vaikutusvaltaisin mies helposti, sattuukin retkahtamaan täysin sopimattomaan rahattomaan, mutta aika ihanaan sankariin. Kaiken lisäksi tällä sankarilla on hengenvaarallinen salaisuus. Kaksikon rakastuminen on itsestään selvää alusta asti, vaikka Mead lisäsi kuvioon - tuttuun tapaan - kilpakosijoita, joihin tietysti ehdin rakastua, vaikka pidin kyllä siitä "herra oikeastakin". Pientä jännitystä romanttiset kuviot ehkä tarjosivat, mutta enpä voi sanoa yllättyneeni kirjan lopussa.

Kolmiodraamasta olisin siis voinut toivoa vähän yllättävämpää ja ovelampaa, mutta muuten juoni oli mielestäni oikein viihdyttävä. Mead on selvästi ottanut vaikutteita monista todellisista historiallisista ongelmista ja tapahtumista luodessaan tätä kuvitteellista maailmaa kansoineen ja kulttuureineen; rasismia, aluekiistoja ja järjetöntä vainoamista sen takia, että toisen käsitys hengellisistä asioista poikkeaa hieman virallisesti hyväksytystä. Lisämausteena sitten muuten vain lapsellisen ahneita ja ilkeitä tyyppejä kieroine suunnitelmineen.

Saatuani kirjan luettua piti käydä uudestaan katsomassa niitä arvioita, että olinko nyt varmasti lukenut saman kirjan kuin ne kaikki pettyneet. No, tulipahan todistettua, että minulla on todella omituinen maku. Yleensä ne hypetetyt bestsellerit tuntuvat saavan minut silkan epätoivon valtaan, mutta nyt Meadin "pohjanoteeraus" ihastutti aivan yhtä paljon kuin kirjailijan aiemmatkin tuotokset :D

"Glittering Courtin" jatko-osakin kiinnostaisi, kunhan saan näitä akuutteja cliffhangereita ja kaikkia uteliaisuutta piinaavia uusia löytöjä setvittyä ^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti